2012. november 13., kedd

Design Hét - Lotz Károly séta - 3. rész

Elérkeztünk a palotás sorozat befejező részéhez. Aki lemaradt volna az előzőekről: "Nemrég a Design Hét szervezésében vettem részt a "Lotz Károly freskói pesti palotákban és közintézményekben" elnevezésű sétán. Olyan épületekben jártam ahol előtte még soha és a séta elnevezéséhez híven ezek a helyek tényleg paloták voltak. A túrát Bellák Gábor művészettörténész, a Nemzeti Galéria munkatársa tartotta."
Következő színhelyünk az U-alakú, egyemeletes Gregersen ház, aminek nemcsak a Lotz freskó az ékessége, hanem ez a lépcsősor is.





A név északias hangzása nem véletlen, ugyanis a Gregersen család norvég származású volt. Nagy utat járt be a kalandvágyó legidősebb fiú, aki az ács szakmát választotta. Beutazta egész Európát, végül pedig Budapesten kötött ki, pont a forradalom idején. Be is állt harcolni, majd egy időre elhagyta az országot, de később újra visszatért és karriert csinált. Fakereskedéssel foglalkozott, középületeket és gátat is épített, a szegedi árvíz idején sokat segített a mentésben. Elismerésként lovagkeresztet, majd nemesi címet kapott. Magyar lányt vett feleségül és felépítette maguknak ezt a palotát. A Lónyay utcát akkoriban Két Nyúl utcának hívták, az épület tervezésével Berg Károly lett megbízva.
A lépcsősor mellett a mennyezeti freskók a hely legizgalmasabb része. A falak hófehérre vannak meszelve, ezzel drámai kontrasztot adva a mennyezetnek:



Kifelé menet:

 Valahol egészen máshol folytattuk a sétát. Már volt róla poszt a blogon, úgyhogy most csak néhány kép következik. Felismeritek erről a fotóról hogy hol járunk?




És ezekről a képekről?





1 megjegyzés:

  1. De jó újra feleleveníteni az élményt a szép képeiddel! :) Nekem az első tetszik legjobban; ezt a csigalépcsőt nagyon eltaláltad!

    VálaszTörlés