2013. május 31., péntek

A felújított Rácz fürdőben jártam (1. rész)




A gyönyörűen felújított, de jogi viták miatt azóta is zárva tartó Rácz Fürdő elvarázsolt épületét fedeztük fel az Egy nap a városban blog bloggerével, Ádámmal.
A Hadnagy utcában álló épület belsejében sétálva szinte percről-percre változott a véleményem, még nem voltam olyan helyen, ahol ennyire sokféle stílus lenne megtalálható. Ez az eklektikus belső aztán a séta végére összeállt egy olyan egésszé, ami egyszerűen lenyűgöző.
A labirintusszerű fürdőben könnyű eltévedni, nekünk sikerült is párszor, de ennek eredményeképpen a legeldugottabb zugokat is felfedeztük.  A legváratlanabb helyeken ütközhetünk bele random elhelyezett zuhanyzókba, valódi kagylókkal díszitett medencébe vagy éppen óriás buborékokra hasonlító modern teremre.
Belépéskor először a minimalista és a mai divatnak megfelelő, modern kialakítású tereken haladtunk keresztül. Biztosan mindenkire más hatást gyakorol, engem egyes részek teljesen szubjektíven egy irodabelsőre emlékeztettek, de hamarosan sorban érkeztek a kellemes meglepetések...


Sétánkat nehezítette, hogy sok folyosón és teremben meglehetősen sötét volt, a félhomályos öltözőben a kihalt szekrénysoroknál amerikai zombifilmek emléke rémlett fel bennem. Ahogy egyre jobban az épület belsejébe értünk, drámai váltással a hosszú folyosók végében gyönyörű fürdőrészekre bukkantunk.







A Rácz fürdő az 1500-as években épült és az egyik legjobb állapotban megmaradt törökfürdő. Legszebb, neoreneszánsz és romantikus stílusú részei a zseniális Ybl Miklósnak köszönhetőek, aki itt is maradandót alkotott. Vigyázat, kőcsipkék és álmodozó szobrok következnek!








Bőven találunk szürreális elemeket is a belső térben, ami igazán egyedivé és egyúttal dekadensé is teszi azt. A zuhanyzó körbevétele fekete ketrecszerű elemekkel, a vigyorgó állatfejek és a fekete ülőalkalmatosságok mind ilyenek. Ha figyelmesen megnézitek a  képeket, a háttérben felfedezhettek egy fura fekete ülőkádat. Aki itt helyet foglal, annak egy csapból a hátára folyik a meleg víz, kipróbálnátok?


Az én kedvenc helyszíneimről következnek fotók, amik egyértelműen a fürdő legszebb részei és nehéz volt elszakadni tőlük, annyira titokzatos, meseszerű és lenyűgöző látványt nyújtottak.











A rózsaszín fürdőrészben mintha megállt volna az idő, nem nehéz elképzelni, milyen lehetett itt egykor.


Hogy lehet az, hogy a klasszikus régi stíluselemek harmonizálnak a minimalista kortárs építészeti megoldásokkal és a szürreális elemekkel? Hát így. Ezen a helyen sikerült elérni, hogy ez a káosz összeálljon valami tökéletessé, amit Rácz Fürdőnek hívnak.
Folytatás következik egy hét múlva, a fürdőépület tetejével, ahová sikerült feljutnom és fotóznom, további szépségek következnek. 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a blog facebook oldalához ITT, ahol még több képet és tartalmat osztok meg. 

Nézd meg a Rácz Fürdő nem kevésbé gyönyörű tetejét is, kattints a linkre:
http://checkmybudapest.blogspot.hu/2013/08/vissza-racz-furdobe-latogatas-teton.html

Ádám beszámolóját a helyről ITT találjátok!

Programajánló: Június 7-én a Borjour csapata borkóstolást szervez az épületbe. Kizárólag magyar szőlőfajták borait kóstoltatjátok, miközben körbevezetnek a rejtett zugokban.



3 megjegyzés:

  1. Gyönyörű és vétek, hogy kihasználatlanul áll! Szerencsések vagytok, hogy bejuthattatok, mi meg azért mert megosztottátok a fotókat. Nagyon jól sikerült sorozat. Gratulálok és személy szerint köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Hát, nem semmi, az biztos...
    Fürdőkben nagyon jól állnunk, de ez talán a legszebb, amit láttam, a képek alapján legalábbis.

    VálaszTörlés
  3. És még mindig nem nyitott meg :(.

    VálaszTörlés