2013. május 31., péntek

A felújított Rácz fürdőben jártam (1. rész)
A gyönyörűen felújított, de jogi viták miatt azóta is zárva tartó Rácz Fürdő elvarázsolt épületét fedeztük fel az Egy nap a városban blog bloggerével, Ádámmal.
A Hadnagy utcában álló épület belsejében sétálva szinte percről-percre változott a véleményem, még nem voltam olyan helyen, ahol ennyire sokféle stílus lenne megtalálható. Ez az eklektikus belső aztán a séta végére összeállt egy olyan egésszé, ami egyszerűen lenyűgöző.
A labirintusszerű fürdőben könnyű eltévedni, nekünk sikerült is párszor, de ennek eredményeképpen a legeldugottabb zugokat is felfedeztük.  A legváratlanabb helyeken ütközhetünk bele random elhelyezett zuhanyzókba, valódi kagylókkal díszitett medencébe vagy éppen óriás buborékokra hasonlító modern teremre.
Belépéskor először a minimalista és a mai divatnak megfelelő, modern kialakítású tereken haladtunk keresztül. Biztosan mindenkire más hatást gyakorol, engem egyes részek teljesen szubjektíven egy irodabelsőre emlékeztettek, de hamarosan sorban érkeztek a kellemes meglepetések...


Sétánkat nehezítette, hogy sok folyosón és teremben meglehetősen sötét volt, a félhomályos öltözőben a kihalt szekrénysoroknál amerikai zombifilmek emléke rémlett fel bennem. Ahogy egyre jobban az épület belsejébe értünk, drámai váltással a hosszú folyosók végében gyönyörű fürdőrészekre bukkantunk.A Rácz fürdő az 1500-as években épült és az egyik legjobb állapotban megmaradt törökfürdő. Legszebb, neoreneszánsz és romantikus stílusú részei a zseniális Ybl Miklósnak köszönhetőek, aki itt is maradandót alkotott. Vigyázat, kőcsipkék és álmodozó szobrok következnek!
Bőven találunk szürreális elemeket is a belső térben, ami igazán egyedivé és egyúttal dekadensé is teszi azt. A zuhanyzó körbevétele fekete ketrecszerű elemekkel, a vigyorgó állatfejek és a fekete ülőalkalmatosságok mind ilyenek. Ha figyelmesen megnézitek a  képeket, a háttérben felfedezhettek egy fura fekete ülőkádat. Aki itt helyet foglal, annak egy csapból a hátára folyik a meleg víz, kipróbálnátok?


Az én kedvenc helyszíneimről következnek fotók, amik egyértelműen a fürdő legszebb részei és nehéz volt elszakadni tőlük, annyira titokzatos, meseszerű és lenyűgöző látványt nyújtottak.A rózsaszín fürdőrészben mintha megállt volna az idő, nem nehéz elképzelni, milyen lehetett itt egykor.


Hogy lehet az, hogy a klasszikus régi stíluselemek harmonizálnak a minimalista kortárs építészeti megoldásokkal és a szürreális elemekkel? Hát így. Ezen a helyen sikerült elérni, hogy ez a káosz összeálljon valami tökéletessé, amit Rácz Fürdőnek hívnak.
Folytatás következik egy hét múlva, a fürdőépület tetejével, ahová sikerült feljutnom és fotóznom, további szépségek következnek. 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a blog facebook oldalához ITT, ahol még több képet és tartalmat osztok meg. 

Nézd meg a Rácz Fürdő nem kevésbé gyönyörű tetejét is, kattints a linkre:
http://checkmybudapest.blogspot.hu/2013/08/vissza-racz-furdobe-latogatas-teton.html

Ádám beszámolóját a helyről ITT találjátok!

Programajánló: Június 7-én a Borjour csapata borkóstolást szervez az épületbe. Kizárólag magyar szőlőfajták borait kóstoltatjátok, miközben körbevezetnek a rejtett zugokban.3 megjegyzés:

 1. Gyönyörű és vétek, hogy kihasználatlanul áll! Szerencsések vagytok, hogy bejuthattatok, mi meg azért mert megosztottátok a fotókat. Nagyon jól sikerült sorozat. Gratulálok és személy szerint köszönöm!

  VálaszTörlés
 2. Hát, nem semmi, az biztos...
  Fürdőkben nagyon jól állnunk, de ez talán a legszebb, amit láttam, a képek alapján legalábbis.

  VálaszTörlés
 3. És még mindig nem nyitott meg :(.

  VálaszTörlés