2013. december 15., vasárnap

Vác, a legek városa: látnivalók és kultúra

Tudtátok, hogy hová vezetett az 1846-ban megépült első olyan vasútvonal, ami elhagyta a főváros határait? Hol folyt a szorgos munka az ország első kötőszövet gyárában? Vagy ami a fotósoknak sokat jelent, hol üzemeltek a Kodak és a Forte gyárak? És vajon melyik város az, ahonnan egyenesen a nyugat-francia régióba biciglizhetünk el egy nemzetközi kerékpárúton?
Az összes kérdésre a válasz: Vác, a legek városa.


Ezúttal elhagyjuk Budapest határait és a Tourinform iroda meghívására Vác az úticélunk. Ez a város ugyan sok mindenről nevezetes, de most kulturális sétát teszünk és megnézzük, hogy a szép épületeken és tereken kívül ma mit találnak még az  idelátogatók.Első helyszínünkön, a Modern Művészeti Gyűjteményben, bárhová nézünk festményt látunk. A falakat padlótól a plafonig színes kavalkád borítja el, sőt, a felső szinten még a földön is halmokba rendezve várják a legkülönfélébb stílusú képek, hogy megcsodálják őket.. Pontosan olyan a hangulat, mintha egy titokzatos festő magánlakásában járnánk, csak épp a művész nincs otthon, mi pedig háborítatlanul nézelődhetünk.


A festményorgia után belevetjük magunkat a Pom-Pom mesék és Gombóc Artúr világába. Egy szép barokk térről nyílik Sajdik Ferenc, híres karikaturista rajzait bemutató kiállítás. A művész szerény, viszahúzódó ember hírében áll, aki interjút sem szívesen ad, de a képei mindent elmondanak helyette.


Innen már haladunk is tovább a Pannónia-házba, amit most Váci Művészeti Gyűjteményként emlegetnek és aminek a történetét 1718-ig lehet visszakövetni. Kezdetben uradalmi kocsma, majd a szépen csengő nevű Aranyszarvas Vendégfogadó működött a falak között. A vendégeket akkoriban úgynevezett borivó termek várták és őket 7 szobában, lovaikat pedig a 24 helyes istállóban szállásolták el, ha igény támadt rá. Nem akármilyen híresség is megfordult ezen a helyen: maga Petőfi Sándor lépett fel vándorszínészként és mivel az előadás után a visszaúton lekéste a hajóját, ezért kénytelen volt kipróbálni a fogadó vendégszeretetét és a 7 szoba közül az egyiket. Az sajnos nem maradt fennt, hogy hogyan érezte magát.Ma szoborparkot, kerámiákat, Hincz Gyula festményeket és egy gyönyörű öntöttvas gyűjteményt is találunk a borivók helyett. A design hetes öntöttvas túra óta tudjuk, hogy ez csak valami szépet és jót jelenthet. Kályhák, gyertyatartók, tükrök, szivarvágó és sok minden más használati tárgy, valamit egy illusztris dátum az egyik kályhán: 1572
Nem egy mai darab...

Az épületből kilépve hamar egy jurta belsejében találjuk magunkat. A kör alakú, sátorszerű építmény a honfoglalás előtti korban a vándorló magyarok tipikus lakhelye volt. Most falócákon ülve, fatüzelésű sparhelt melegében, egy pohár forralt borral a kézben felejtjük el a kinti hideget.Innen már csak pár lépés utolsó helyszínünk, a Bormúzeum, ahol régi bútorok illata és sok-sok üveg minőségi bor várja a betérőket. A vitrinekben helyet kapott több mint 2500 borosüveg és egy 900 darabból álló Tokaji aszú gyűjtemény, aminek legrégebbi palackja az 1880-as dátumot viseli.
Vác nincs messze, hétvégi kirándulásnak is jó választás, fedezzétek fel Ti is!

http://www.tourinformvac.hu/

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a blog facebook oldalához ITT, ahol még több képet és tartalmat osztok meg. Ha szeretnél a blog hírlevelére feliratkozni, küldj egy e-mailt "hírlevél" tárggyal a hirlevelcmb@gmail.com címre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése