2012. október 1., hétfő

Placc Fesztivál-filmvetítés


A Placcfesztivál keretében egy szabadtéri filmvetítésen jártam. Egészen érdekes volt a helyszín ahol megrendezésre került, konkrétan egy közösségi kertben helyezték el a strandszékeket és padokat, a kivetítővászon mögött pedig befejezetlen lakópark és üres tűzfalak enyhén szürreális látványa fogadott. A dokumentumfilm egészen profi minőségű és szerkesztésű, izgalmas vágóképekkel, érdemes volt megnézni még ha helyenként nem is értettem vele egyet.
A hivatalos bemutatás a placc.hu-ról:
A ZimmerFrei kollektíva két tagja, Anna de Manincor és Massimo Carozzi a valós és az elképzelt városi környezetet vizsgálja. Budapesten az olasz művészek arra keresték a választ, hogyan hat a folytonos változás az emberekre, milyen nyomokat hagynak a városon az életük során, illetve miként hat egymásra az ideiglenesség és az állandóság. A művészek a forgatás során közterületeket, üresen álló, elhagyott épületeket és építési területeket is felkerestek, valamint igyekeztek feltérképezni a már vagy még nem létező helyeket is. 
A Temporary 8th című film szinte dokumentumfilmes pontossággal dolgozza fel a környék történetét és kontextusát, ugyanakkor az alkotást rengeteg személyességgel itatták át a művészek. A tényeket a saját budapesti élményeiken, művészi látásmódjukon és a filmben megszólaló helyi lakosok tapasztalatain szűrték át. A végeredmény egy szubjektív, álomszerű film, amely megragadja a hely szellemét és hangulatát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése