2013. március 4., hétfő

Gyönyörű lépcsőház a Nagykörúton és Reitter Ferenc álma


 Ismét felfedeztem egy szép lépcsőházat, ezúttal a hatodik kerületben, de először ismerkedjetek meg a helyszín, vagyis a Nagykörút történetével.
Lassan hömpölyög a Duna vize az Oktogonnál és villamos helyett vaporetton tülekedünk... Mindez nem fantázia, ugyanis majdnem megvalósult.
Reitter Ferenc, a Főmunkatanács egykori főmérnöke egy hajózható csatornát álmodott meg a Nagykörút  területére, melynek két partjára palotákat emeltek volna, velencei mintára. Meg is alakult a Pesti Dunacsatorna Társaság, de sajnos hiába, elegendő anyagi fedezet híján végül elvetették az ötletet. A Körút építéséről szóló törvényjavaslatot 1871-ben fogadták el. 

Teréz körút anno, villamos a Nyugati Pályaudvar előtt (Fotó: Fortepan)

 Most nagyon sűrűn be vannak építve a körútról nyíló mellékutcák, de nem volt ez mindig így. Az építkezés idején főleg egyszintes házak álltak a környéken. További érdekesség, hogy az út miatt összesen 251 épületet ítéltek elbontásra. Ezek helyén a legszebb épületek emelkedtek ki a földből, mint például az eggyel korábbi posztban bemutatott New York palota, vagy a Royal szálloda. A Nagykörút egyes részei a Habsburg uralkodókról kapták a nevüket, így lett például  Teréz, József és Erzsébet körutunk.

Oktogon anno, a Nyugati felé nézve (Fotó: Fortepan)

 Sok eredeti épület, daccolva az idővel és a történelemmel még mindig áll. Ha Reitter Ferenc álma a Duna csatornáról nem is valósult meg, a paloták mégis felépültek. Elsősorban a jómódú polgárság lakóházai állnak itt, szelíd szépségű homlokzatokkal. Lépjetek be a fotókon keresztül az egyikbe!


A főlépcsőház nem túlcsicsázott, mégis nagyon hatásosak a kemény geometrikus, négyzetes vonalak és az azokat megtörő kovácsoltvas díszek. Ha a lépcsőn felmegyünk a legfelső szintre, ebben a látványban lesz részünk:


Az emelet jelző táblák nagyon nagyon réginek tűnnek, néhány helyen már nehezen olvashatóak, de pont ez adja a bájukat.

Próbáltam rájönni, mi lehet a melléklépcsőházban, a lépcsőfordulók sarkaiban lévő...valami.
Talán virágtartó, de nem találtam semmi idevonatkozó infót. Minden emeleten megtalálható volt egy ilyen.A falat beborítja  a lakók lenyomata, stílszerűen ezzel a képpel búcsúzunk az épülettől, "hello".Forrás: 
Erzsébetváros.hu
wikipedia.hu

9 megjegyzés:

 1. Nem lehet, hogy valamiféle "köpőcsészék"?

  VálaszTörlés
 2. A lépcsős-korlátos fotók nagyon szépek. Különösen az első fogott meg a kellemes, meleg színvilágával.
  Virágtartó lehet - bár nem tudom mennyi fényt kapnak ott a fordulóban. Esetleg vizes esernyőknek csöpögtető?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, nekem is az első kép lett a kedvencem :) Én valahogy mindig lustálkodó perzsamacskákat képzelek oda, de sanszos hogy virágtartók lesznek :D

   Törlés
 3. vagy szék amin megphihenhetsz felfele vagy csak odateheted a szatyrokat. de a búcsúzás tényleg jó. "helló hülye" :-)))))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A pihenőszék még logikus lenne, de elviekben üregesek lennének, tehát valamit biztosan tartottak benne. A hellot hülye nélkül gondoltam :D

   Törlés
 4. Ha a melléklépcső, -mint általában a melléklépcsők,- le vezet a pincébe, valószínűbb, hogy a rejtélyes rendeltetésű "izé", a tüzelő felhozását szolgáló kosarak letámasztására szolgált.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hú de jó, köszönöm, eddig ez a verzió tűnik a legvalószínűbbnek! :)

   Törlés
 5. Ezek köpőcsészék. Régen sokan bagóztak, azok miatt akkor mindenhol voltak.

  VálaszTörlés
 6. Nagyon hasonló a mi körúti házunk lépcsőháza is! Nagyon kíváncsi lennék erre! Mi a pontos cím? :)

  VálaszTörlés