2013. február 4., hétfő

Kerestetik a legkülönlegesebb lépcsőház és kirándulás a bauhaus világában


Folytatódik a kutatás Budapest legkülönlegesebb lépcsőháza után, aki lemaradt róla: az előzmények itt olvashatóak:
http://checkmybudapest.blogspot.hu/2013/01/hurrikanveszely-egy-pesti-lepcsohazban.html
Ezúton is köszönöm az eddig beérkezett leveleket, a felhívás pedig továbbra is ugyanaz:
ha ismersz olyan lépcsőházat, ami különleges formájú, színű vagy más egyediséggel bír, írj kommentbe vagy a checkmybudapest@gmail.com-ra! A romosság nem kizáró tényező.
Bevallom, mindig is az agyondíszített, lehetőleg jó régi lépcsőházak voltak a gyengéim, freskókkal, szobrokkal, aranyporral. A kacskaringós kovácsoltvas korlátok és a történelem illata a falak között tökéletes inspirációt nyújtanak egy-egy jó fotó elkészüléséhez. Éppen ezért engem lepett meg a legjobban, mennyire megnyert magának a viszonylag modernnek számító bauhaus stílus. Persze mindehhez kellet egy eszméletlen búzavirágkék lépcsőház:


Alapvető jellemzői ennek az irányvonalnak a letisztultság, minimalizmus, díszítést keresni felesleges, mert nincsenek. Van viszont őrületes szimmetria és hihetetlen ívek, vonalak. Nekem, aki a fotózás során próbálok egyfajta geometrikus látásmódot alkalmazni, valóságos kánaán egy ilyen épület. És el kell árulnom, hogy egy ilyen helyen szinte lehetetlen rossz fényképet készíteni, bárhogy tartom a fényképezőgépet, a vonalak minden irányban szépen összefutnak.
A színes gumiszőnyegtől az egész lépcsőház kap valami vidám és elegáns hangulatot, mindehez pedig tágas tér tarrtozik, nem spóroltak az épület tervezői a négyzetméterekkel.A nagy üvegfelületeken természetes fény áramlik be, mintha egy műteremben lennénk.


Annak ellenére, hogy tényleg semmi extra csicsa nincs ezeken a belső tereken, mégis a lehető legváltozatosabb formákat sikerült elérni a tervezőknek:



Néhány háznyira innen, egy másik épületben újabb érdekes lépcsőházra bukkantam. Nagyon emlékeztet az Unger házéra, annyi különbséggel hogy ez nyilvánvalóan más stílusban épült, de a sárga és zöld falak és a fekete-fehér járólap egy elég szürreális világot idéz.


A stílusrányzat természetesen a művészetben is megjelent. Legismertebb magyar képviselője Moholy-Nagy László fotográfus, aki a Bauhaus oktatója volt, majd az Új Bauhaus iskolát is irányította.

1 megjegyzés: