2013. január 21., hétfő

Mit keres egy francia herceg szobra a várnegyed legszebb pontján, avagy a Savoyai terasz, képek és történetek a várnegyedből

Sokan lájkoltátok a facebookon a várnegyedes fotómat, ezért ahogy azt ígértem, a  mai poszt erről szól. Télen és nyáron, a várnegyed régi kanyargós utcáinak időjárástól függetlenül utánozhatatlan a hangulata, amit mindig próbálok valahogy a fényképekre átvinni, de nem könnyű.
Ha érdekel egy hely, érdemes kicsit kutatni az utcák, terek elnevezésének eredetéről,  amik gyakran sok érdekes információt rejtenek. Például a Dísz tér a nevét arról kapta, hogy itt tartották a katonai felvonulásokat és a német Parade Platz, azaz Parádé tér nevet viselte egy darabig, ezt fordították át aztán.



A várnegyed kétségtelenül legnépszerűbb része a Magyar Nemzeti Galéria előtt elterülő Savoyai terasz, ahonnan beláthatjuk a város nagy részét. Elgondolkodtatok már azon, hogy kit ábrázol a tér közepén lévő lovas szobor, amit előszeretettel másznak meg a gyerekek és maga a tér honnan kapta a nevét? 
Savoyai Jenő francia származású herceg volt, aki elhagyta a párizsi udvart, mivel állítólagos szexuális irányultsága és alacsony, vézna testalkata miatt nem engedték katonai pályára lépni, helyette egyházi szolgálatra szánták. A történethez persze az is hozzátartozott, hogy anyja XIV. Lajos király szeretője volt és különféle botrányokba keveredett az udvarnál, ez is akadályozta a fiatal herceg érvényesülését. Ám ő ebbe nem nyugodott bele és a bécsi udvarnál próbálkozott. Itt sikerrel is járt, hiszen végre megszerezte a hőn áhított hadvezéri pozíciót. A törökök ellen harcolt, részt vett Buda visszafoglalásában, majd Zentánál hatalmas vereséget mért a török seregre, ami azt eredményezte, hogy végleg véget ért a török uralom Magyarországon.
A magánéletben is érdekes személyiség lehetett, az ellentmondások jellemezték, mert bár a hadászat volt ami leginkább érdekelte, támogatta a művészeteket is, pártfogolta például Rousseau-t, a költőt. Előkelő könyv és képgyűjteményt halmozott fel, Ráckevén volt kastélya ami ma szálloda és a bécsi Belvedere palotát is ő építtette.  Bécsben a Hofburg előtt is őt ábrázolja a lovasszobor.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése