2012. szeptember 26., szerda

Kulturális Örökségnapok 2. rész: Széchenyi István Kereskedelmi Szakközépiskola


A nyolcadik kerületben található Széchenyi István Kereskedelmi Szakközépiskola  1912-ben épült Lajta Béla tervei alapján, szecessziós stílusban. A főbejárat feletti latin közmondás jelentése: Nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk. Milyen igaz…


Belépve az épületbe az ott tanuló diákok vezettek körbe, akik nagyon felkészültek és kedvesek voltak, ezúton is köszönjük. A tágas aulában jobbra fordulva elsőként a tornatermet tekintettük meg. Már ez a terem is tele volt érdekes, régi részletekkel, ami mint később kiderült az egész iskolára jellemző. Az ajtók festése, az eredeti kék falburkolat mind nagyon egyedi stílust kölcsönzött a helynek.


Az aulába visszatérve az „Ifjúság a tanítómesterrel” című mozaikképet, majd az alapítótáblát csodáltuk meg.




Ezután elindultunk az emeletre, ahol a tantermeken keresztül az igazgató és tanári szobáig mindent bejártunk.




Továbbra is mindenhol meglepő részletekbe botlottam és egyre erősödött bennem az érzés, hogy ez egy nagyon klassz iskola lehet, sőt, mennyire lennék újra iskolás ezen a helyen…A nosztalgikus hangulatot erősítette, hogy az egész épületet átlengte a történelem. Nemcsak az ismétlődő díszítést és építészeti megoldásokat csodáltam meg, hanem például a régi tablóképeket, amin felfedeztem magát Szerb Antalt is, aki itt tanított. Hihetetlen, hogy ennyi év alatt minden ilyen jó állapotban megmaradt, még egy falfirkát sem láttam sehol.



Visszatérő motívum a stilizált bagoly is, ami a tudományt, bölcsességet szimbolizálja (és  amiről nekem egyből Harry Potter ugrott be).


Figyelemre méltó a régi lift ólombetétes üvegdíszítése és az évszám: 1912. 



Élmény volt végigjárni az épületet és jó volt látni, hogy ennyire megbecsülik azt.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem ezt az iskolát. Élmény volt újra végignézni, szuper képek! :) Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Szép képek. Ez a suli iszonyú jó, én is odavoltam tőle (meg vissza). Lajta Bélától kész vagyok, a csempéktől, az ajtóktól, a baglyoktól, a könyvtártól, a színes üvegektől, Szerb Antal kézírásától- láttad, hogy az egyik tablón Szerb Elekként szerepel?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Sajnos nem láttam, ezek a régi tablóképek nagyon érdekesek voltak, elnézegettem volna őket még egy darabig :)

      Törlés
  3. Azt hiszem, jövőre ha megnyitják ismét az iskola kapuit - a kulturális örökség napján -, ellátogatok ide. Csodálatos ez az iskola, talán a benne tanuló diákok nem is tudják, hogy milyen építészeti értékek között töltik a napjaikat. Szép felvételeket készítettél, gratulálok! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Irenne: Mindenképpen érdemes elnézni ide, én csak azt sajnálom hogy a programban szereplő többi iskolára nem maradt időm, na de majd jövőre :)

      Törlés
  4. A könyvtár melletti nő szobrának a körmét kifestették.

    VálaszTörlés