2012. április 5., csütörtök

A száz éves fakockák nyomában: szegény Unger ház

Az Operaházas postban már írtam a régi fakockával borított utakról, amik anno Budapesten jellemző útburkolatok voltak, azonban mára alig fellelhetőek. Én az Opera mellett csak egy helyen találtam rá, ez a hely pedig nem más mint az Unger ház. Ha elindulunk az Astorián lévő Mc'Donalds elöl a Kálvin tér irányába, pár perc után már meg is látjuk az épület jellegzetes griff madár díszítését.


Belépve a boltíves átjáróba érünk, ami a belső udvarra vezet.
Sajnos a ház teljesen romos, elhanyagolt állapotban van, de még így is látszik rajta az egykori dicsőség nyoma. A kapu szerencsére nyitva, jelenleg passzázsként funkcionál, valamint magánlakásoknak és üzleteknek ad helyet.




Nem volt ez mindig így, a romantikus stílusú épületet Ybl Miklós tervezte egy gazdag kovácsmester család tagjának, Unger Henriknek a  megrendelésére. Az átadásra 1852-ben került sor.



Az itteni fakockák különböznek az Operaház előttitől, jóval nagyobbak.
A lépcsőháznak is elég elvarázsolt hangulata van.




Végül az épület hátulja, ahová az átjáró kivezet, itt már nem alkalmazták a griffes díszítést.

3 megjegyzés:

  1. ezt a csoda épületet én is felfedeztem,fa kocka kövei egyenesen lenyűgöztek. 1 tekercs film el is ment rá, igaz 6x6-ra.

    VálaszTörlés
  2. Ugye hogy van benne valami egészen gyönyörű, még ilyen állapotban is? Hú de kíváncsi lennék azokra a képekre...nem rakod fel a blogodra?

    VálaszTörlés
  3. Fa útburkoló kockák az Irodalmi Múzeum kocsibehajtóján is van...

    VálaszTörlés