2012. április 26., csütörtök

Klotild és Matild, az ikerpaloták


A hétvégén lépcsőház szafarin vettem részt, melyet Réka szervezett és akinek már régóta figyelemmel kísérem a remek fotóit. Ennek keretében látogattunk el a Klotild  palotákhoz és az egyik épületnek, melyet a köznyelv Matild palotaként emleget, a belsejét is felfedeztük. A házak építése Habsburg Klotild főhercegné nevéhez fűződik, aki ekkoriban József főherceg felesége volt és a megbízást Korb Flóris és Giergl Kálmán építészeknek adta. 


 A historizáló stílusú épületeken feltűnőek a tornyok, melyeknek a legteteje a főhercegi koronát formázza meg. Az építészetben a tornyok sokáig a gazdagság és hatalom jelképeként jelentek meg, az hiszem ez a jelzés itt is jól sikerült. A két palota azért lett egyforma, mivel azt a hatást szerették volna elérni, hogy az utazó úgy érezze, mintha egy kapun kelt volna keresztül. Ekkoriban még a régi Erzsébet híd szolgáltatta a paloták hátterét, amit leginkább a mai Szabadság hídhoz tudnék hasonlítani. Igazán impozáns látvány lehetett ez így együtt, autók, buszok és tömeg nélkül. De lépjünk be Klotild II.-be, ahol ha éppen süt a nap, a kovácsoltvas kapura eső sugarak ilyen árnyékokat rajzolnak a falra:



Egy impozáns és gazdagon díszített főlépcsővel találjuk szembe magunkat, felfelé nézve pedig ez a látvány fogad:


Rengeteg faragott szegély mindenfelé:



És végül a lépcsőház:



Az egyik ikerben jelenleg irodák vannak, a másik pedig hamarosan nyit Buddha bárként és szállodaként. Furcsa látvány lesz az óriási buddha szobor egy ilyen épületben, de legalább gyönyörűen fel lett újítva és újra régi pompájában ragyoghat.

4 megjegyzés: