2012. február 9., csütörtök

A Hősök tere és környéke 1. rész

Még a nagy havazás előtt, elnéztem a Hősök terére és környékére egy fotózás erejéig. Sajnos csak a töredékét tudtam megfotózni annak, amit szerettem volna a korai sötétedés miatt, de azért így is született néhány érdekesebb kép. Szokásomtól eltérően ezúttal vakut is használtam néha, a fenti képen ennek köszönhető a tábla erőteljesen kék színe.


A mai Hősök terén az 1800-as évek végén még csak egy hévízes díszkút állt lépcsősorral és terasszal, amit Ybl Miklós tervezett. Ezt elbontották és megkezdték az új tér építését, ami teljesen 1910-re készült el.
Bizonyos időszakokban meglehetősen másképp nézett ki, mint manapság. A szoborsorban például a magyar királyok között álltak a Habsburg uralkodóház szobrai, amiket később aztán eltávolítottak. Korabeli fényképeken látszik, hogy az 1920-as években a tér közepén növények, fák és szökőkút állt, nyoma sem volt a betonrengetegnek. Az is megesett, hogy az egész teret vörös drapériával vonták be május elsejére, meglehetősen furán nézhetett ki. Folyt. köv.


2 megjegyzés:

  1. Hűű tényleg teljesen máshogy néz így ki a fővárosunk. Nem is hinné ez ember hogy mi rejlik arra fele... :)

    Mellesleg: rebloggolhatnák pár képet? :)

    VálaszTörlés
  2. Szia! Az biztos hogy sok meglepetést tartogat :)Igen, rebloggolhatsz :)

    VálaszTörlés