2013. október 15., kedd

Legszebb épület Budapesten, a Parlament tetején jártam - a Kupola

Létezik egy kőből és kovácsoltvasból készült virágoskert a város felett, ami nem kérdés, hogy Budapest legszebb része: a Parlament tetejéről indul cikksorozat.


Egyértelműen a CheckMyBudapest Blog tetőpontjához értünk, ugyanis ennél szebb helyet nem ismerek és szerintem nincs is ilyen a városban. Ide feljutni nem várt következményekkel jár, mert ha sikerül, mindig visszavágytok majd. Pontosan úgy, ahogyan én is.
A tetőn nem először jártam, de egy jó ideje szerettem volna ismét felmenni fotózni, a  kupolában pedig előtte még soha. Ezért is alig akartam hinni a szememnek, amikor azt olvastam, hogy a Kulturális Örökségnapok keretein belül lehetőség nyílik egy bejárásra.
Most a kupolára és a közvetlen környezetére koncentrálunk, a tető többi részét egy következő posztban fogom nektek megmutatni, lesz mit...Bár az építkezés 1885-ben indult, maga a kupola és a kupolacsarnok 1896-ra készült el. A kupola körül nagyon erőteljesen érvényesülnek a gótikus stílusjegyek, a látvány ezúttal is egy fantasy filmre emlékeztet, ahogyan szerencsére oly sok más épületnél is a városban. Ha megállunk a fal mellett és felfelé nézünk, ezt látjuk:Anno a nagyszabású építkezés egyik feltétele volt, hogy csak hazai alapanyagokat használjanak fel. Ez teljesült is, kivéve a főlépcső melletti oszlopokat. Átlagosan ezer ember dolgozott, csak téglából negyven milliót használtak fel, már csak én hiányoztam volna onnan hogy megfotózzam mindezt.
Maga a kupola picivel több mint 20 méter átmérőjű  és 16 darab pillér adja  a vázát. A belseje nem kevésbé izgalmas, mint a külső, ez fogadja a látogatókat:


A kupolának is van csúcsa, a vasból készült úgynevezett huszártorony, ahová belül egy kacskaringós lépcsőfokon lehet feljutni. Vaslétrára számítottam, de ezúttal megúsztam a mászást, a kupola legtetején elém táruló látvány pedig felülmúlhatatlan volt:

A vastorony:Az épület tervezője, Steindl Imre a kupolát eszmeiséggel ruházta fel, elgondolása szerint ez volt hivatott az országgyűlés egységét kifejezni.

Ahogyan azt szoktam, próbáltam kicsit leszakadni a csoporttól, hogy olyan képeket tudjak  készíteni amin nincs tömeg és azért, hogy néhány pillanatra csak a magaménak érezhessem ezt a gyönyörű helyet.
Folytatás hamarosan következik a tető többi részével...

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a blog facebook oldalához ITT, ahol még több képet és tartalmat osztok meg. Ha szeretnél a blog hírlevelére feliratkozni, küldj egy e-mailt "hírlevél" tárggyal a hirlevelcmb@gmail.com címre!

A Parlament épületéről még több érdekes információt és archív képeket a Nemzet Főtere oldalon találtok, nézzetek be oda is.
Az Örökségnapok minden évben az ősz az egyik legjobban várt és legjobban szervezett rendezvénye, ha most lemaradtatok, jövőre pótolni tudjátok, figyeljétek a honlapjukat. A posztot kiemelten ajánlom Margitnak.

Forrás: www.nemzetfotere.hu


5 megjegyzés: