2013. szeptember 15., vasárnap

Változó Budapest: Várkert Bazár és Kossuth tér felújítása képekben

Az utóbbi két évben, amióta a blog elindult, rendesen feltérképeztem a várost és eszméletlen helyeket találtam, de a két kedvenc holtversenyben egymással, azóta is stabilan a Várkert Bazár és a Kossuth tér. Ezen a két helyen jelenleg is gőzerővel zajlanak a munkálatok, erről már olvashattatok is a blogon korábban, ezért most amolyan szubjektív helyzetjelentés következik. Amikor tehetem -és ez elég gyakran előfordul-,  kijárok és fotózom az építkezéseket, ebből jön most egy könnyed, sok képet tartalmazó aktuális merítés, egy kis kiegészítéssel fotózás témában.


Felújítás a Várkert Bazárban:

Egyik nap a kezeim közé került egy Nikkor teleobjektív, úgyhogy úgy döntöttem, körülnézek vele a Várkert Bazár háza táján. Nem én voltam az egyetlen érdeklődő, többen is fotózták, figyelték a munkákat a kerítések mellett állva, volt is mit nézni.
Ha még nem láttátok, a felújítás megkezdése előtti, épületen belüli és kívüli állapotokról és némi történeti áttekintésről egyaránt itt találtok részletes beszámolót:
http://checkmybudapest.blogspot.hu/2012/10/imadatom-targya-varkert-bazar.html

Amikor odaértem, kaptam egy kis szívdobogást, meglepően vissza van bontva az épület, de én nem vagyok építész, biztosan így kell. Nem tudom hogyan lehetséges, de bármennyire szét van verve, bontva, minden állapotában szép. Nagyon.
Az oszlopok eltűntek, de az oroszlánok még mindig szigorúan néznek az arra elhaladókra.Az utcán közlekedők nem is sejtik, milyen mély gödörben folyik a munka a fal túlsó oldalán. Készül a mélygarázs...Az ajtón belépni most nem lenne túl jó ötlet:


A helyszínt elnézve a 2014 márciusi átadás túl közelinek tűnik, most nehéz elképzelni hogy addigra elkészül, de majd kiderül...

A Várkert Bazár megújulását figyelemmel követhetitek a www.varkertbazarinfo.hu oldalon, megéri benézni.

Kossuth téri felújítás 

A Kossuth teret valamikor évekkel ezelőtt szerettem meg igazán, amikor a közelben volt a munkahelyem és reggelente itt áthaladva a Parlament tornyait bámultam álmodozva, hogy jól induljon a nap. Hatásos volt és erről hamarosan még lesz szó a blogon. Nem meglepő, hogy fontos számomra a megújulása és az sem, hogy talán a Kossuth téri felújítás kelti a legnagyobb érdeklődést, fotós körökben is. Nem nagyon tudtam még úgy elmenni mellette, hogy ne lássak néhány fotóállványt és egymást a szemük sarkából leső, minél jobb helyre vadászó fotósokat. Én is sokszor kijártam képeket készíteni, fura is lesz, ha majd elkészül a tér... Nemrég a Budapest Bloggerek csapatával fedeztük fel az építkezést,  itt már olvashattatok róla és arról, hogy a tervek szerint milyen lesz:

http://checkmybudapest.blogspot.hu/2013/07/kulonleges-helyen-kossuth-teri.html

Ezúttal újabb, látványos képeket hoztam nektek:
Itt is ezerrel épül a mélygarázs, jelenleg az utolsó födémelemek betonozása zajlik.

Egy természetfotós projekt miatt este is kijöttem néhányszor és amikor éppen nem a madarakat fotóztam, a térről készítettem képeket. Érdekes ilyenkor a nappali nyüzsgéshez viszonyított kontraszt, teljes a nyugalom, nagyon más a hangulata.
Joggal kérdezhetitek, hogy ugyan mi érdekes lehet éjjel egy építkezésben, azon kívül, hogy a Parlament ilyenkor (is) valami egészen lenyűgöző és bármeddig el lehetne nézni...Elárulom: a világítás. Minden jól tud kinézni, ha úgy esnek rá a fények.És a kép, ami miatt kimentem ilyen későn: egyes nyári napokon madarak köröztek az épület felett és ahogy rájuk esett a fény, egészen különleges és egyben szürreális látványt nyújtottak. A fotó hosszú záridővel készült, ezért jelennek meg csíkozottan repülés közben.A Kossuth téri építkezést egy nagyon jó oldalon,  a www.nemzetfotere.hu-n követhetitek nyomon, ajánlom megnézésre a Filmtár videóit is.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a blog facebook oldalához ITT, ahol még több képet és tartalmat osztok meg. 

Egy kis adalék a fotókhoz, fotósoknak:
A Várkert Bazár egy Nikon D800-zal lett megörökítve, a Kossuth tér pedig belépő szintű Canonnal, azonos módon lettek utómunkázva, bár meglepő módon azt a szerkesztést, ami jól állt a Canon fotóknak, a Nikonos képek valahogy kevésbé tűrték. Az, hogy melyik márka a jobb, örök vitatéma a fotósok körében és mivel körülöttem mindenki Nikonos, már éppen én is kezdtem elbizonytalanodni és  a váltáson gondolkodni. Ez a fotózás azonban meggyőzött, miért is inkább a Canon. Szubjektív vélemény következik, nem kell vele egyetérteni. Egyértelműen a színek azok, amik számomra eldöntötték a vitát, ebben pedig egyértelműen a Canon a győztes. Egy márka sem képes olyan ragyogó kék eget varázsolni, persze erre lehet legyinteni, hogy az utómunka miatt ez lényegtelen,  de nem az annak, aki nem akar órákat szöszölni a képeken. Zavar a Nikonban a fátyolosság és a  sárga színvilág, mivel én alapvetően nem szeretem és mindig próbálom eltüntetni a képeimről ezt az árnyalatot. Összességében, a Nikon jobban teljesít, ha embereket, rendezvényeket fotózunk, de amire én használom, így épület és városfotóban, a Canon a nyerő. 

Olvastátok már?

Rácz Fürdő belülről
http://checkmybudapest.blogspot.hu/2013/05/a-felujitott-racz-furdoben-jartam-1-resz.html

Földtani Intézet kék Zsolnay teteje
http://checkmybudapest.blogspot.hu/2013/05/a-foldtani-intezet-belseje-es-teteje-az.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése