2012. április 26., csütörtök

Klotild és Matild, az ikerpaloták


A hétvégén lépcsőház szafarin vettem részt, melyet Réka szervezett és akinek már régóta figyelemmel kísérem a remek fotóit. Ennek keretében látogattunk el a Klotild  palotákhoz és az egyik épületnek, melyet a köznyelv Matild palotaként emleget, a belsejét is felfedeztük. A házak építése Habsburg Klotild főhercegné nevéhez fűződik, aki ekkoriban József főherceg felesége volt és a megbízást Korb Flóris és Giergl Kálmán építészeknek adta. 


 A historizáló stílusú épületeken feltűnőek a tornyok, melyeknek a legteteje a főhercegi koronát formázza meg. Az építészetben a tornyok sokáig a gazdagság és hatalom jelképeként jelentek meg, az hiszem ez a jelzés itt is jól sikerült. A két palota azért lett egyforma, mivel azt a hatást szerették volna elérni, hogy az utazó úgy érezze, mintha egy kapun kelt volna keresztül. Ekkoriban még a régi Erzsébet híd szolgáltatta a paloták hátterét, amit leginkább a mai Szabadság hídhoz tudnék hasonlítani. Igazán impozáns látvány lehetett ez így együtt, autók, buszok és tömeg nélkül. De lépjünk be Klotild II.-be, ahol ha éppen süt a nap, a kovácsoltvas kapura eső sugarak ilyen árnyékokat rajzolnak a falra:



Egy impozáns és gazdagon díszített főlépcsővel találjuk szembe magunkat, felfelé nézve pedig ez a látvány fogad:


Rengeteg faragott szegély mindenfelé:



És végül a lépcsőház:



Az egyik ikerben jelenleg irodák vannak, a másik pedig hamarosan nyit Buddha bárként és szállodaként. Furcsa látvány lesz az óriási buddha szobor egy ilyen épületben, de legalább gyönyörűen fel lett újítva és újra régi pompájában ragyoghat.

2012. április 18., szerda

Budapest100 - 2. rész


Idén nagyjából 50-60 körül volt a nyitott házak száma és persze most sem tudtam végigjárni mindet, pedig nagyon próbálkoztam. Imádtam kószálni a városban, egyik házból be a másikból ki egy fényképező társaságában.



 Bár mindegyik ház nagyon szép volt, kettő kiemelkedett a többi közül. Az egyik kedvencem a rózsaszín lépcsőház, ahol a legapróbb részletet is kidolgozták, a lépcsőfokok ívétől kezdve minden különleges és az egész lépcsőháznak volt valami habostorta jellege.



A másik abszolút kedvenc egy Belgrád rakparton álló épület volt, ahol az Építész Klubnak hála vezetéssel felmehettünk a ház padlására, majd egy kedves hölgynek köszönhetően megnézhettünk egy nagy alapterületű, stukkó díszítéses polgári lakást és kaptunk érdekes történeteket egykori életművész táncosnőkről és arról, milyen is egy ilyen házban élni.

Belgrád rakpart, padlás

2012. április 16., hétfő

Budapest100 - fotónapló - 1. rész


 A Budapest100 elnevezésű rendezvény óriási ötlet, a lényege, hogy minden évben 1 hétvégére megnyílnak a 100 éves házak zárva tartott ajtajai és végre betekintést nyerhetünk az addig csak kívülről csodált épületek belsejébe is. Erre az alkalomra sok helyen szakszerű vezetéssel, programokkal is készültek.



Tavaly került először megrendezésre az esemény, imádtam minden percét és nagyon vártam a folytatást. Rengeteg fotó készült, hiszen volt bőven téma, egy-egy lépcsőházban gyakran egészen elképesztő látvány fogadott. Aminek külön örültem, hogy idén nagyon sok korombeli, vagy még fiatalabb érdeklődő volt. Ezen a héten több részletben lesznek feltöltve a képek és az élménybeszámolók, többek között rózsaszín lépcsőkről, félhomályos padlásokról és rengeteg érdekes részletről.



2012. április 5., csütörtök

Pillanatkép - Citadella árnyai



A száz éves fakockák nyomában: szegény Unger ház

Az Operaházas postban már írtam a régi fakockával borított utakról, amik anno Budapesten jellemző útburkolatok voltak, azonban mára alig fellelhetőek. Én az Opera mellett csak egy helyen találtam rá, ez a hely pedig nem más mint az Unger ház. Ha elindulunk az Astorián lévő Mc'Donalds elöl a Kálvin tér irányába, pár perc után már meg is látjuk az épület jellegzetes griff madár díszítését.


Belépve a boltíves átjáróba érünk, ami a belső udvarra vezet.
Sajnos a ház teljesen romos, elhanyagolt állapotban van, de még így is látszik rajta az egykori dicsőség nyoma. A kapu szerencsére nyitva, jelenleg passzázsként funkcionál, valamint magánlakásoknak és üzleteknek ad helyet.




Nem volt ez mindig így, a romantikus stílusú épületet Ybl Miklós tervezte egy gazdag kovácsmester család tagjának, Unger Henriknek a  megrendelésére. Az átadásra 1852-ben került sor.



Az itteni fakockák különböznek az Operaház előttitől, jóval nagyobbak.
A lépcsőháznak is elég elvarázsolt hangulata van.




Végül az épület hátulja, ahová az átjáró kivezet, itt már nem alkalmazták a griffes díszítést.