2014. március 13., csütörtök

Megnyitott a pesti Vigadó: fotók, a megújulás és történet

A Vigadó Budapest legszebb épületei között

Sokáig tartott sokak nagy bánatára, de végre elkészült: felújították a pesti Vigadót és ma megnyitja kapuit. Ezzel pedig egy újabb olyan épület kapja vissza régi fényét, ami Budapest legszebbjei közé tartozik.


Amikor még tartott a felújítás, izgatottan léptem be az ajtón, hogy fotózzam az enteriőrt, a hangulatot és a munkálatokat. Évekkel ezelőtt, csupán egyszer jártam a Vigadóban, de az maradandó élmény volt. Sejtettem, hogy gyönyörű lesz, de minden várakozásomat felülmúlta, már a félkész állapotában is. Lépjetek be velem a fotókon keresztül...



A Vigadó története, koncertek, hírességek anno...

A mai épület helyén az 1800-as években a Redoute nevet kapott épület állt, ahová a jómódú pesti polgárok koncertekre, bálokra jártak. A fellépők olyan akkori hírességek voltak, mint az idősebb és ifjabb Johann Strauss, Erkel, Liszt Ferenc. 1849-ben az osztrákok, Hentzi generális irányításával Budáról átlőve, ágyútűzzel megsemmisítették az épületet, majd rá tíz évvel Feszl Frigyest bízták meg az újjáépítéssel.Érdekesség, hogy kezdetben nem Vigadó volt a neve, hanem a furcsa Vigarda, aminek szokatlan hangzásán sokan gúnyolódtak és olyan elnevezéseket aggattak a helyre, mint az Ugorda, Kéjvárda, Gyönyörde, hogy csak az izgalmasabbakat említsük....
Sokáig egymást követték a fényűző bálok ezen a fényűző helyen. El tudjátok képzelni, milyen lehetett?


Már maga a folyosó (ami anno kocsibehajtó volt) is nagyon impozáns, főleg ahogy a csillárok visszatükröződnek a padlóburkolaton, adva ezzel az egésznek egy kaleidoszkópikus hatást.  Balra befordulva az egyik nagyteremben találjátok magatokat, ahonnan két oldalról kisebb termek nyílnak. Amikor először itt jártam, javában dolgoztak és finom por szállt a levegőben, amit megvilágított a nagy ablakokon beömlő napfény. Gyönyörű volt, persze gyorsan le is fotóztam.



Programok és bálok a Vigadóban - az aranykorban

Térjünk vissza az 1800-as évek báljaihoz. 1865-ben vette hivatalosan is birtokba az épületet a város, az ünnepélyes nyitóbálon viszont alig 600-an vettek részt, ezt annyira szégyenletesnek tartották hogy sokáig nem is merték megírni a korabeli újságok, majd jobb híján arra fogták a dolgot, hogy biztosan mindenki félt a tömegtől. A nem túl bíztató kezdet után viszont beindult az élet: volt itt korcsolyabál, jelmezbálok sokasága, olyan is, aminek témája Jókai Mórnak a regényalakjai voltak. Az egyik leghíresebb és legdrágább az a mulatság volt, amit 1870-ben a Nemzeti Evező és Vitorlázó Egylet rendezett. A hölgyek táncrendjét bronz csónak díszitette, ezüst evezőkkel és a terem közepére még egy aranyhalas, vízzel teli medencét is ideszállítottak. Ha ezek a falak mesélni tudnának...
Azért ezek a bálok sem voltak minden kényelmetlenségtől mentesek. Nem volt túl jól megoldva a szellőzés és a gázvilágítás miatt sok gondot okozott a tömegeknek a változó hőmérséklet: este 9-kor, amikor megérkeztek még csak 8 fok volt a falak között, éjfélre már 34 fokban szédelegtek.



1869-ben itt tartotta Liszt Ferenc az első szerzői estjét, 1905-ben pedig Bartók Béla. Ugorjunk megint egy nagyot az időben, nemcsak bálok, hanem drumandbass buli is volt itt, dj Goldie 2002-ben. Az egykori bálok modern megfelelőjét aranyszínű belépők, tört ütemek, kivetítővásznak és némi aggódás az épületért jellemezte.




Vigadó 2014-ben

Az időutazást megszakítjuk, mert ezt a lépcsőt látnotok kell. Itt érkezett el az a pont, amikor nem bírtam abbahagyni a fotózást és a pár ezer itt készült képem jó részét a lépcsősorról exponáltam. Pontosan szemben egy óriási festett kép ad drámai hatást és ha felfelé nézünk, akkor ezt látjuk:





Aranyozás, fények csillogás, amerre nézünk. Az, hogy ilyen tökéletes állapotban került helyreállításra a belső díszítés, jó részt a Mentartis Kft.-nek köszönhető, akik többek között a Zeneakadémián és a Várkert Bazáron is dolgoznak és sok szépséget festenek a falakra. 
Térjünk vissza az emeletre, a nagyterembe, aminek leghangsúlyosabb része a magyar címerrel díszitett mennyezet.


Anno, a Vigado eredeti csillárjait a bécsi Hollenbach cég készítette, 4 darab, egyenként 15 mázsás, 102 gázlánggal égő nagycsillárról és 32 kisebbről beszélünk. A jelenlegi lámpatesteket Gothard Erzsébet belsőépítész tervezte újjá, eredeti fotók alapján. Ugye szépek?






Akik régóta követik a blogom és a fotóim, azokat most nem fogom meglepni: igen, a tetőre is felnéztem fotózni. :) 
Ez a kilátóterasz beléptidíj ellenében mindenki számára látogathatóvá fog válni:


A Vigadó újjáépítése

A II. világháborúban, ahogy sok más hely  a fővárosban, a Vigadó is erősen romos állapotba került. 1968-ban fogtak neki az újjáépítéshez, ami átalakításokat és elbontásokat is jelentett. Ezek után egy időre még megnyitotta kapuit, de már semmi sem volt a régi és 2004-ben bezárták. 




2011-ben megkapta a Magyar Művészeti Akadémia a Vigadó tulajdonjogát, a felújítás pedig ma befejeződött, a pesti Vigadó új erőre kapott.



Programok 2014-ben a Vigadóban

Az 5. és 6. emeleten Makovetz Imre Kossuth díjas építész munkáiból nyílik kiállítás, március 28.-tól Schrammel Imre kerámiáiból pedig tárlat a földszinten és alagsorban. Részletek a Vigadó oldalán és hamarosan további képes beszámoló itt a blogon.

Fotósra van szükségetek? Nézzetek be a www.anitanagy.com oldalra!

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a blog facebook oldalához ITT, ahol még több képet és tartalmat osztok meg. Ha szeretnél a blog hírlevelére feliratkozni, küldj egy e-mailt "hírlevél" tárggyal a hirlevelcmb@gmail.com címre!


Forrás:
Holló Szilvia Andrea: A pesti Vigadó 

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szépséges lett! Már várom, hogy belépjek! :)

    VálaszTörlés
  2. A képeket élmény volt végignézni, izgalmas fotók!
    Gratulálok!

    VálaszTörlés