2013. július 18., csütörtök

Vajdahunyad vára Budapesten 1. rész: A kerengő

Mindenki, aki a budapesti Vajdahunyad várában jár, vágyakozva les be a kolostori kerengőbe. Ez a titokzatos hely vastag vasrácsokkal van elzárva a látogatók elől és engem is meglepett, mennyire nehéz volt ide bejutni fotózni.
De sikerült és nem csalódtam... Ha ti is szeretnétek megnézni, amennyire én tudom, erre  két lehetőségetek van. Bérleti díjat fizettek vagy kihasználjátok a Múzeumok Éjszakáját, ahogyan én is tettem, ilyenkor ugyanis szabad a bejárás mindenki legnagyobb örömére. 


Belépve azonnal megragadja a figyelmet a Harry Potteres hangulat. A román kori kerengő díszei első és második ránézésre is meglepőek. Az oszlopokon szomorú, töprengő arc bámul ránk és egy komolyan félelmetes "boszorka" is riogatja a betérőket. A legtöbb dísz és oszlop középkori magyarországi műemlékek részleteinek másolata.


Maga a kerengő egy zárt udvar szinte teljesen benőve növényekkel, középen pedig egy gazdagon faragott kúttal. Ami nem úgy tűnt, hogy működőképes lenne, cserébe viszont jól mutatott. Nem árt tudni, hogy a kerengők alapvetően arra szolgáltak, hogy a szerzetesek körbe-körbe járva elmélkedjenek és imádkozzanak. Biztosan nem nehéz elérni az áhítatos hangulatot egy ilyen helyen. És a szédülést.


Bár a képeken nem látszik, éppen borkostoló folyt a falak között és tele volt emberekkel, ezért igazán sokat kellett trükköznöm a fotózás során.


Ahogy készítettem a képeket és próbáltam megtalálni a legjobb témákat, végig zavart valami. Először azt hittem hogy csak az ijesztő szobrok az oka, de aztán rájöttem hogy mi nem stimmel. Nézzétek meg jól a felső képet, észrevesztek valami oda nem illőt?




Elárulom a megfejtést: a rózsák. Tele van az egész kert apró fejű barackszinű rózsákkal, csakhogy az örökzöld levelekből nőnek ki, sehol nem látni a növény többi részét. Ha jobban megvizsgáltam volna őket, előbb-utóbb biztosan találok egy Made in China címkét. A kerengő virágai ugyanis műanyagok. Szerencsére azonban nem feltűnő ez az oda nem illőség, sőt, fotókon kifejezetten jól mutatnak.



Találtam néhány oszlopot, amit éppen egy óriás halszerű lény próbált lenyelni.



Mindenkinek ajánlom,hogy legalább egyszer térjen be ide, mert a hangulat semmivel sem összehasonlítható és nagyon szép. A Vajdahunyad várából hamarosan még több kép következik, előkészületben a Mezőgazdasági Múzeum épülete, ami még érdekesebb lesz!

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a blog facebook oldalához ITT, ahol még több képet és tartalmat osztok meg. 

4 megjegyzés:

  1. De jó, végre bejuthattam ide - hacsak virtuálisan is. Igazán nem értem miért nem látogatható ez a hely. Vagy legálisan látogatható csak az én figyelmemet kerülte el? Nem a múzeumok éjszakájára gondolok :) Gyönyörű ez a környezet, igazi középkori kolostori hangulatot sugároznak a fotóid. A faragott oszlopok lenyűgözőek. A rózsákat nem igazán értem, hogy kerültek oda...

    VálaszTörlés
  2. Kedvet csináltál hozzá, meg fogom nézni!:)

    VálaszTörlés
  3. Annyira jók a leírásaid, köszönöm neked. :)

    VálaszTörlés