2013. január 27., vasárnap

115 éves eklektika egy Jahn József tervezte épületben

A mai posztban bemutatásra kerülő igazán régi, 115 éves gyönyörű bérpalota egy elegáns és békés sétálóutcán található, az Operához közel. A Jahn József tervezte ház építését 1898-ban fejezték be, négy emelete eklektikus stílusjegyeket hordoz. Ami a leginkább jellemző az a hangulat, kissé talán dekadens, mégis nagyon patinás. A boltívek és oszlopok nyugodt harmóniáját a helyenként meghökkentő, jellegzetes díszítések törik meg. Ez egy olyan ház aminek minden részlete figyelemre méltó, lépjetek be:


A nyitott, árkádokkal és oszlopokkal tarkított lépcsőházból belátjuk a medditerán stílusú belső udvart.
Címert nem találtam az épületen, sem a kovácsoltvas korlátokban, sem a padlón nem voltak elrejtve. Anno ez az utca híres volt szórakozóhelyeiről, a közelben állt a "Hajóshoz" elevezésű sörház, amit a hajózás iparából élők sűrűn látogattak. Idővel ez a közönség átalakult,  a helyüket egyre inkább átvették a művészek és művészeteket kedvelők. Bárok, színházak, kávéházak nyíltak, ez a hely is egy lehetett közülük.











Az udvaron és lépcsőházon keresztül az épület hátába kerülhetünk, de sajnos csak tűzfalakra és egy óriási fára nyílik a kilátás. A lépcsőház párhuzamos vonalai viszont hamar feledtetik a látványt:







2 megjegyzés:

  1. Szia! Gyönyörűek a képeid! Ajánlom figyelmedbe a Vígszínház mellett - ha szemben állsz jobbra álló - házat. Fog tetszeni. Nekünk meg a képek, amiket készítesz majd. :)
    Üdv. Szuhai Barbara
    www.meselohazak.hu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Köszönöm, örülök hogy tetszenek és köszönöm az ajánlást is, mindenképpen megnézem! :)

      Törlés