2019. november 13., szerda

Ybl Miklós és én: új műteremlakás a Múzeum körúton Róth Zsigmond lakóházában


Nem tudom minek nevezzem, szerencsének vagy kisebb csodának, hogy én, aki imádja Budapest építészetét, januártól ebben a csodálatos fotóműterem-lakásban állandó bérlőként fogok alkotni és fotózni. Ennél inspirálóbb közeget elképzelni sem tudok és hiszek benne, hogy nagy dolgok fognak születni, egy ilyen helyen másként nem történhet. :)  A képeken látható állapot a felújítás előtti, természetesen majd az elkészült állapotot is bemutatom nektek.
A ház, amiben ez a szépséges lakás rejtőzködik, az Eltével majdnem szemben található az Astoriánál. Róth Zsigmond megbízásából épült 1874-ben, a zseniális Ybl Miklós tervei alapján, le sem tagadhatná a mester kézlenyomatát. Ybl maga is itt lakott sokáig a harmadik emeleten.
A 300 nm-es, belső kétszintes lakásba belépve a mozaikos folyosó és az üvegművész Róth család üvegvirágos ablakai fogadnak, egy csupa üveg rózsalugasba lépünk be. Róth Zsigmond az apja volt annak a Róth Miksának, aki a leghíresebb magyar ólomüveg gyártóvá vált és a legikonikusabb épületeken csodálhatjuk meg a munkáit. Terveink szerint ezen a folyosó részen divatbemutatók is lesznek, mivel a lakás nemcsak fotózások helyszíneként, hanem showroomként és rendezvényhelyszínként, kiállító térként is funkcionál majd. Lesz itt minden szépség és művészet...












Az egymásba és külön is nyíló hatalmas szobákból, a fotózások fő helyszínéről a Múzeum körútra nyílik a kilátás. A remekműnek is beillő kályhák angyalszobrokkal díszítve és a szintén angyalmotívumos csillár is épen megmaradt, különleges és kicsit dekadens hangulatot kölcsönözve a most még üres tereknek.













A fehérre festett, Anno 1972 feliratú szekrényt kinyitva egy csigalépcsőt találunk, ez vezet le az egy szinttel lejjebb lévő, régi cselédlakásokba. Itt a dizájnerek és tervezők műhelyei lesznek.
A lakás történetéhez tartozik, hogy az Ember család tulajdonában állt mintegy hetven évig, több generáció élettere volt. A családfő nőgyógyászati rendelője is itt üzemelt, az egyik leszármazott, Ember Sári pedig maga is fotóművész. Nagyon nehéz lehetett megválni a családnak ettől a lakástól, mennyi emléket őrizhetnek a falak. Ugyanakkor szerencsés fordulat is egyben, hogy nem mondjuk hostelnek lett eladva, hanem egy olyan művészeti közeg lesz bérli, akik pontosan ismerik a hely történetét és tiszteletben is tartják azt. Már most imádjuk minden négyzetméterét. :)




Van egy saját liftünk is lakáson belül, amit szintén körbefonnak a Róth család üvegvirágai.








A belső udvarra néző ablakokat kitárva döbbenetes látvány tárul elénk. Azt hiszem, ezt nem lehet megunni. A bal oldalra festett férfialak egy ásóra támaszkodik, a középső nőalak talán egy orsót tart a kezében, a jobb szélső nőalak pedig a legszerencsésebb, mert ő  a gazdagság jelképe. Őket Pegazusok és angyalok veszik körbe. Minden a munkát, kreativitást és művészetet szimbolizálja. Mintha egy fantasy filmben csöppentünk volna, a mindenhol jelen lévő ember és mitológiai alakok megtöltik élettel az egész épületet.




Az épületből kifelé haladva a lépcsőházban egy Flora szobor int nekünk búcsút, a mozaikpadlóról pedig sárkányok és griffek mosolyognak ránk.
Várhatóan 2020 januárban nyitunk, a B72 studió csapatával mint állandó bérlők, showroomként, fotóműteremként, rendezvényhelyszínként.
Ha szeretnétek itt fotózást, részleteket és árakat a honlapomon találtok: www.anitanagy.com és ne feledjetétek el bekövetni a blog facebook oldalát: www.facebook.com/CheckMyBudapestBlog

Az alábbi tervezőkkel és márkákkal találkozhattok nálunk:
Helga Toth (helgatoth.hu/)
Imea Fashion (imeafashion.hu)
Blanche (www.blanche.hu)
Cicee (www.ciceestylist.com)
Sophie Molnar Design (www.sophiemolnardesign.com)
Shoehoo (www.shoehoo.hu)
Alexandra Vaszari (www.facebook.com/alexandravaszaribag)
Me&My Mummy (www.meandmymummy.com)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése