2015. szeptember 12., szombat

Legszebb budapesti palota: Csekonics palota

Budapestben az a legjobb, hogy újra és újra olyan helyeket fedezhet fel a tapasztalt blogger, amitől szó szerint leesik az álla. Megtaláltam a leghangulatosabb enteriőrrel rendelkező régi palotát a VIII. kerület szívében, ez a Károlyi-Csekonics palota.




Az ajtón belépve szinte látjuk, ahogy suhognak a selyemruhák és bódító parfümillat lengi be a báltermet, miközben elegáns hölgyek és urak táncolnak egymással. Ez az illúzió egyáltalán nem áll messze a valóságtól, hiszen ez az elképesztő palota az 1880-as évek végén a társasági élet központjának számított. Bálok és mulatságok követték egymást a gazdagon faragott falak között és ki tudja miféle édes titkokat tudnának mesélni a lépcsőbe faragott alakok.




A ház úrnője, Csekonics Margit abban a szerencsében részesült hogy nászajándékba kapta a szüleitől a palotát. A nagyvonalú papa, Csekonics József tehetős család sarja volt, lótenyésztés és politikai karrier állt a vagyon mögött. Egy közismert mondás jól ábrázolja a család vagyoni helyzetét:
"Szórja a pénzt mint a Csekonics..."
Az emeleten lakott a  grófnő a lányával, az alsó szinten pedig a gróf a fiával.




Az elképesztő faragott burkolást Thék Endre üzemében készítették és elsősorban a magyar népmeséket idéző mitikus alakokat, sárkányokat, törpéket fedezhetünk fel. Érdekesség, hogy emberábrázolás egyáltalán nem található a faragásban, kivéve egyet, ami a tervező önportréja. Valljuk be, hibátlan marketingfogás....
Jelenleg a palota hivatalként funkcionál,  felújítását hamarosan megkezdik.





Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozzatok a blog facebook oldalához ITT.
Fotósra van szükségetek? Nézzétek meg képeim az www.anitanagy.com oldalon és írjatok a nagyanitafoto@gmail.com címre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése