2013. április 16., kedd

Budapest100: OTI Székház


A Budapest100 rendezvényének keretein belül néhány állami intézmény is megnyitotta  a kapuit. Ilyen volt az OTI székház is, azaz az Országos Társadalombiztosító Intézet épülete, ahová a sétát a Miénk a Ház szervezte, akik nem mellesleg remek városnéző sétákat is szoktak tartani. Idén 100 éves ez az egyedi épület, középső tornyát leszámítva, ami a 82. születésnapját ünnepli.
 
Forrás:Pest építészete a két világháború között

A külsőre kicsit szokatlan épületet Komor Marcell és Jakab Dezső tervezte, a falak izgalmas, némiképp futurisztikus belsőt rejtenek.  Az OTI-székház termei és folyosói vakító fehér színben tündökölnek, ami helyenként talán nehezebben észrevehetővé teszi a díszítéseket, de ha figyelmesen nézelődünk, nem fogják elkerülni  a figyelmünket.  Ezeket a mennyezeten lévő díszeket például csak második ránézésre sikerült felfedeznem:


A székház leglátványosabb része egyértelműen az aula, ahol jelenleg ügyfélszolgálat működik, így mindenki számára megtekinthető.A régi épületben üvegtetőn, az új, harmincas években épült szárnyban üvegtégla mennyezeten keresztül árad be a természetes fény. A kígyószerű formát képező üvegtető alatt egy szoborcsoport áll az terem középpontjában. Szökőkút is található a szoborlábak alatt, de ottjártamkor éppen nem üzemelt.Valamennyire klasszikusabb stílusú képet mutatnak a lépcsőházak és a nagyterem.

Amikor kinéztem ezt a programot, nem tudtam mit várhatok a székháztól de nem csalódtam, ha arra jártok és tehetitek nézzétek meg az "üvegkígyót", ritkaság, hogy egy épületnek pont a leglátványosabb része szabadon megtekinthető.Ez az helyszín volt az egyetlen állami intézmény amit meglátogattam a rendezvényen, hamarosan a legkülönlegesebb lakóházakkal folytatódik a Budapest100 sorozat!

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a blog facebook oldalához ITT, ahol még több képet és tartalmat osztok meg.

1 megjegyzés: