2013. március 27., szerda

Néhány nap múlva Budapest100! Főtaxi székház, Kossuth Múzeumhajó és sok egyéb...

Már csak néhány nap és végre Budapest100, a legjobban várt rendezvény az évben.
Április 06-07.-én számtalan 100 éves épület és intézmény lesz bejárható, a lakók és a szervezők egyaránt rengeteg izgalmas programmal készülnek. Minden információt megtaláltok itt:  www.budapest100.hu
A CheckMyBudapest blog most bemutat néhány helyszínt a sok közül, ami majd két napon keresztül látogatható lesz. Gyertek velem egy virtuális túrára, az épületek címeire kattintva pedig további információkhoz juthattok a Budapest 100 oldalán!




A Fejér Lajos által tervezett épület eredetileg Áru és Bérpalota volt és különlegessége, hogy lakás-zsinagóga működött benne. A kedves lakók sok meglepetéssel készülnek, lesz bolhapiac, minikiállítás és amit mindenképpen ajánlok, vezetett séta a pincétől a háztetőig, ahonnan pazar kilátásban lehet részetek.






Innen a Fő Taxi 100 éves székházába vezet az utunk a Kerepesi út 15. szám alá.



A székház a századelőn több világszabadalomnak is otthont adott. Itt volt annak a készüléknek a központja, melyet Drost Tivadar német mérnökről neveztek el, és a világon elsőként tette lehetővé a telefonos taxi irányítást. Itt állították üzembe a világ első félautomata kocsimosó pályáját. Az ablakok előtt elhelyezett képeken korabeli autócsodákat is láthatunk.


Ismét egy lakóház következik, az V. kerületben lévő Nyáry Pál utca 9.-ben járunk, aminek egyik nevezetessége, hogy itt lakott a régi magyar filmek legendás sztárja, Karády Katalin. 




Az épület négy szintet és két tágas belső udvart is rejt. A padláson anno mosókonyha, mángorló és szárító helyiség is használatban volt. Mindkét lépcsőház fel van szerelve lifttel. A ház legrégibb, idős lakója, Csöpi néni még találkozott magával Karády Katalinnal is, így várhatóan az ide látogatók nemcsak a házról, hanem a színésznőről is sok érdekességet hallhatnak. Karády az első emeleten lakott, egykori lakásából azóta 3 lakást alakítottak ki. A programok között szerepel közös babgulyás főzés és a szintén itt élő Zsigmond Róbert hegedűművész is műsort ad. Ottjártamkor ebből hallhattam is egy részletet és a nagyon kedves lakók azt is elmesélték, hogy nyári estéken kiülnek az udvarra és úgy hallgatják a hegedű koncertet. További programok is várhatóak, amit a Budapest 100 honlapján megtaláltok.

Mai utolsó helyszínünk egy olyan hely, amit már sokszor néztem vágyakozva a villamosról de valahogy még soha nem mentem be ide. 


A Kossuth Múzeumhajó fedélzetére lépünk be. Amit először megmutatok nektek, az a kilátás. Hogy tetszik?


A gőzhajó a Ganz Danubius gyárban készült Ferencz Ferdinánd Főherczeg néven. 1919-ben megváltozik a neve Rigóra, a Habsburgok trónfosztása miatt, ekkoriban minden hajó, amely a Habsburgokhoz volt köthető madárnevet kapott. Az idők során még többször is átnevezték, a Kossuth hajó nevet az ötvenes években kapta. Anno a hétköznapokon "kofahajóként" működött, mivel a piacra igyekvő kofák ezzel utaztak. Ekkoriban a hajó hátsó része még nyitott volt. A II. világháborút Bécsben vészelte át, utána visszaszállították a fővárosba. 1966-tól budapesti sétahajóként üzemelt, míg végül 1976-ban leselejtezik. 1980-ban létesült rajta az első hajózási kiállítás, négy év múlva pedig a Közlekedési Múzeum állományba vette, így műemlék védelmi státuszt kapott. A gőzgép ugyan már nem üzemel, de még működőképes lenne. A folyosón kapott helyet a kiállítás, a belső részeken pedig étterem üzemel, 500 fő befogadására készen. 






A CheckMyBudapest blog megkísérli bejárni és lefotózni a programban szereplő összes épületet, úgyhogy hamarosan gyönyörű lépcsőházak és izgalmas történetek következnek itt  a blogon. Fedezzük fel és ünnepeljük együtt a 100 éves házakat!
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a blog facebook oldalához ITT, ahol még több képet és tartalmat osztok meg.


Forrás: Budapest 100, Juhász Nóra, Fonyódi Anita, Főtaxi

5 megjegyzés:

  1. Nahát, ez a hajós kilátás nagyon tetszik, mintha egy cápa szájából nézelődnénk! Nagyon ötletes kép lett :)
    Szép gyűjtést készítettél. Várjuk a folytatást!

    VálaszTörlés
  2. Nekem (egyenlőre) úgy néz ki, hogy nem lesz alkalmas az időpont csatlakozni, ezért nagyon várom majd a bejáráson készült fotókat! Legalább virtuálisan ott lehetek :)
    Kellemes húsvéti készülődést (és sok locsolót a hölgyeknek :)

    VálaszTörlés
  3. Aki lemaradt volna, az ide kattintva megnézhet 6 épületet is :

    http://www.facebook.com/media/set/?set=a.397376473694499.1073741826.110734579025358&type=1

    VálaszTörlés