2013. március 13., szerda

Az egyik legszebb épület Budapesten, az Országos Levéltár és különleges állatvilága




Állandóan meglepődök, mennyire sok olyan hihetetlen épület található Budapesten, aminek szépsége palotáékkal vetekszik. Ezúttal a budai várnegyedben járunk és az Országos Levéltár kerül bemutatásra. A volt bosnyák laktanya helyére kerülő épületet Pecz Samu tervezte, stílusát tekintve neoromán elemekkel büszkélkedik. Bár az építkezés 1913-ban indult el,  csak tíz évvel később készült el véglegesen. Nehéz szavakba önteni a levéltár belsejének hangulatát, ami leginkább egy furcsa mesekönyv és egy óriási kaleidoszkóp keverékére emlékeztet. 
De nézzük előbb a picit talán ipari jellegű külsőt, ami a Harry Potter filmek díszletét idézi.




A külső szobrokat Mikola Ferenc munkái.  Már a kapu előtt állva hosszú percekig lehet nézelődni, annyi különleges részlettel találjuk szembe magunkat.  Itt vannak mindjárt a sárkányok:



Aztán találkozhatunk a szigorú baglyokkal is:



Képtelen vagyok elszakadni a gondolattól, hogy a Végtelen történet repülő kutyáját látjuk.





Belépve és a porta mellett elhaladva valósággal mellbevágó a rengeteg szín és minta, ami a festett falakon fogad minket.








Az itt őrzött, mintegy 36 kilométernyi iratanyag legértékesebb része a több mint százezer, 1526 előtt keletkezett oklevelet magába foglaló középkori gyűjtemény. Legrégebbi darabja 1109-ből származik és egy monostor alapítólevele. Nem csak okiratok, hanem rengeteg térképet és tervrajzokat is őriznek a termek.









Az U alapú épület valamennyi szintjén ilyen gazdag falfestés látható, Dudits Andor festőművész munkái, akit az elkészült képekért állami aranyéremmel is kitüntettek. A belső szobrászati munkák Langer Ignác nevéhez fűződnek.













A lépcsőházat Róth Miksa üvegablakai díszítik. Az első emeleten lévő freskók a magyar állam középkori történetének legfontosabb pillanatait örökítik meg, például láthatjuk azt a jelenetet amikor István király megalapítja  a pannonhalmi apátságot. Ha tovább sétálunk a második emeletre, itt már a 17-18. század valamilyen szempontból jelentős személyiségei mutatkoznak be, például a Zrínyiek, Grassalkovich. A harmadik emeleten a 19. századba érkezünkmeg, itt látható például Széchenyi István a Lánchíd előterében.
A falfestményeken kívül, ami leginkább megragadta a figyelmem, az a Levéltár különleges állatvilága, ami valami zseniálisra sikeredett. Mindenfelé bagoly, oroszlán, denevér faragott figurális alakjaiba botlunk, szerintem nagyon aranyosak.





A poszt végére jöjjön egy nagyon érdekes tárgy, ami a Levéltár egyik fiókjának mélyéből bukkant elő. Először tanácstalanul néztük, hogy mi lehet ez, de aztán jött a megfejtés: egy felfújható földgömb, amiből állítólag csak három darab létezik a világon. Hogy tetszik?


Remélem nektek is tetszett a Levéltár elvarázsolt épülete. A képeket válogatva jött az ötlet, hogy szeretném felkutatni és megörökíteni más épületek faragott állatdíszeit is, ezért ha ismersz olyan helyet a városban, ahol a falakat például egy jóképű sárkány vagy egyéb érdekes állat díszíti, kérlek írd meg nekem kommentben  vagy levélben és lefotózom!

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a blog facebook oldalához ITT, ahol még több képet és tartalmat osztok meg.



Forrás: Levéltár prospektus














2 megjegyzés:

  1. Szeretem ezt az épületet és jópofa, hogy megmutattad az állatokat is! ;) Kár, hogy a víztorony/kémény már csak régi képeken látható...

    VálaszTörlés
  2. azt hallottam, hogy ez a csodas epuletunk is privatizalas aldozata lett - vagyis penzze tettek !!! Ha ez valoban igy van az nagyon szomoru es felhaborito - talan meg nem keso ezugyben tiltakozni....... szallodat akarnak "ujitani" a leveltarbol ??? orult otlet !!!

    VálaszTörlés