2012. szeptember 18., kedd

Kulturális Örökségnapok: Benczúr ház, vagyis az új Postamúzeum

Ismét eljött az év egyik legjobban várt programja, a Kulturális Örökségnapok. Ezen a két napos rendezvényen olyan épületekbe, közintézményekbe is be lehet jutni, amik egyébként zárva vannak a nagyközönség elöl. Rengeteg jobbnál jobb program várt mindenkit a fővárosban és vidéken egyaránt, én Budapest határain belül válogattam.Egyik úti célom a hatodik kerületi, Marmorek Oszkár által tervezett, három szintes Benczúr ház volt, vagyis az egykori Egyedi palota, mely hamarosan a Postamúzeumnak fog helyet adni. Az épület nagyon jó kezekben van, gyönyörűen felújították és egy nagyon érdekes, információban gazdag idegenvezetésben volt részünk az igazgató, Szilágyi Maya által.
Először a hatalmas, szabadtéri színpaddal is rendelkező udvart néztük meg. Az Egyedi családnak híres ménese volt, erre utal a híres versenyló, Kincsem unokájának itt álló emlékoszlopa is.
A ház alagsora anno istállóként és kiszolgálóhelyiségként funkcionált, az első emelet volt a lakótér, a második pedig az iroda. 





Az egész épületet átlengi az elegancia és a finoman kidolgozott, tökéletes részletek. 




Az első emeleti díszterem ideális rendezvények, koncertek megtartására. Az ajtó felett egy apró, hófehér erkély várja a látogatóit.



A selyemtapétás, aranyszegélyes termekből nem hiányozhatott a díszes ülőgarnitúra és a kristálycsillár.




A fehér szalonban, ami egykor a hölgyszoba volt, a mesebeli hangulatra ráerősített az unikornist ábrázoló gobelin is, ami Nagy Judit munkája.



Ebben a nagyon szerethető, gyönyörű épületben étterem is fog üzemelni és a múzeum mellett különböző tanfolyamokkal, kiállításokkal és újdonságokkal is várja látogatóit. A Postamúzeum megnyitója  október 9.-én, a postai világnapon lesz, érdemes eljönni!


11 megjegyzés:

  1. Valóban nagyon szép épület és jó látni, hogy ilyen remek állapotban van!
    Nagyon szép részletfotókat készítettél. A második fotó mint kompozíció is tetszik a "modern" rácsos ablakszerkezet kontra íves ablakokkal. Köszi, hogy megosztottad!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszenek a képek, kedvet kaptam hogy én is ellátogassak!!!!! üdv BÉLA

    VálaszTörlés
  3. Fú, nagyon szépre sikerültek a képeid! Tényleg jól visszaadja a hely eleganciáját :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép képek! (mint mindig:) Vigasztalódásképpen jó volt nézegetni őket, ha már én pont a KÖN alatt betegedtem le:(

    VálaszTörlés
  5. Catflower: Köszi! :)Remélem azóta már meggyógyultál!

    VálaszTörlés
  6. Kedvet csináltál két vidéki nyugdíjasnak!Köszönjük!

    VálaszTörlés